عوارض بعد از عمل تنگی کانال نخاعی

تنگی نخاعی

بدن ما برای اینکه کارکرد صحیحی داشته باشد پیچیدگی‌های خاص و ظریفی را در خود جای داده که یکی از آن‌ها ستون فقرات است. مهره‌های ستون فقرات برای اینکه حرکت ساده‌تری داشته باشند و به خاطر حرکت روی یکدیگر ساییده نشوند غضروف‌هایی دارند. در بین هر مهره از مهره‌های ستون فقرات این غضروف‌ها تعبیه شده‌اند که به آن‌ها دیسک می‌گویند.

از سوی دیگر در کنار مهره‌ها یک فضای باز باریک وجود دارد که رشته‌های عصبی یا اصطلاحاً نخاع از درون آن به سمت عضلات پایین بدن می‌روند تا دستورات مغز را به این قسمت از بدن منتقل کنند. به این فضای خالی که نخاع از درون آن عبور می‌کند کانال نخاعی می‌گویند.

گاهی پیش می‌آید که به دلایلی چون افزایش سن، کار کشیدن زیاد از کمر، بیماری‌های مفصلی یا موارد دیگر غضروف‌های بین مهره‌ها یا همان دیسک‌ها بیش از حد رشد کرده و در نتیجه با این رشته‌های عصبی برخورد می‌کنند که باعث بروز درد و ناراحتی می‌شود. این حالت را تنگی کانال نخاعی می‌گویند. این ناراحتی و درد معمولاً تا قسمت‌های پایینی بدن، تا کمر، باسن و پاها و گاهی اوقات در گردن احساس می‌شود.

البته باید گفت گاهی نیز تنگی کانال نخاعی به دلایل وراثتی اتفاق می‌افتد. علاوه بر اینکه مدل رشد غضروف‌ها می‌تواند ارثی باشد، در بعضی افراد کانال نخاعی به طور ارثی باریک‌تر از دیگران است و برخی دیگر نیز به دلیل بیماری‌های مادرزادی مانند آکندروپلازی دارای کانال نخاعی تنگی هستند.

 

خطرات جراحی تنگی کانال نخاعی

با روی کار آمدن روش های جراحی کم تهاجمی تنگی کانال نخاعی خطرات این جراحی تا حد زیادی کاهش یافته و در بیشتر مواقع دیده می شود بیمار بدون هیچ خطری دوره نقاهت خود را سپری می کند، اما با این وجود دیده می شود که برخی بیماران همچنان به کمردردها و پا دردهای عجیبی مبتلا هستند. که علت اصلی اینگونه دردها خطراتی که ممکن است در حین یا قبل از جراحی بیمار را تهدید کند. از شایع ترین خطرات جراحی تنگی کانال نخاعی شامل:

عفونت در محل جراحی تنگی کانال نخاعی

خوشبختانه با پیشرفتی که در زمینه جراحی ستون فقرات و تنگی کانال نخاعی شده است احتمال ایجاد عفونت بعد از جراحی بسیار کم است اما با این وجود در جراحی های باز که برش بزرگی در ناحیه ستون فقرات ایجاد می شود و برای مدت زمان طولانی این زخم ها باز است احتمال عفونت وجود دارد. در صورتی که برای تثبیت مهره های آسیب دیده در جراحی تنگی کانال نخاعی، از پیچ و مهره هایی استفاده شود در این صورت خطر عفونت نیز بیشتر می شود.

بروز لخته خونی در ناحیه کمر و پاها

یکی از مشکلات احتمالی که ممکن است بدنبال عمل جراحی تنگی کانال نخاعی ایجاد لخته های خونی در وریدهای عمقی پا است. بروز لخته خونی به دنبال آسیب به عرق خونی در حین جراحی رخ می دهد. اما در برخی مواقع ممکن است علت بروز چنین عارضه چیز دیگری باشد و بدون وجود آسیبی در مسیر رگها، لخته های خونی در پاها مشاهده شود علت بروز چنین عارضه ای عموما به دنبال بی تحریکی است. بی تحرکی بیمار بعد از عمل جراحی تنگی کانال نخاعی مهم ترین عامل بروز لخته خونی در پاها است. هر چه بیحرکتی بیمار بعد از جراحی بیشتر و طولانی تر باشد این کاهش سرعت جریان خون بیشتر است.

آسیب به اعصاب یا پوشش دربردارنده نخاع و اعصاب نخاعی

متاسفانه در صورتی که عمل تنگی کانال نخاعی توسط یک جراح و متخصص ستون فقرات خوب و با تجربه انجام نشود. احتمال آسیب دیدن اعصاب توسط چاقوی جراحی در زمان جراحی بالاست. التهاب عصب، داروهای بیهوشی پس از آسیب دیدگی فیزیکی عصب ها دو علل زمینه ای مهم در آسیب دیدن اعصاب می باشد. آسیب به عصب در حین عمل تنگی نخاع با علائمی از قبیل موراد زیر آشکار می شود:

احساس سوزش و گزگز شدید در ناحیه ستون فقرات

بی حسی و ضعف شدید در پاها

اختلال در راه رفتن و حفظ تعادل

عدم کنترل ادرار و مدفوع

فلج شدن پاها

 

تنگی کانال نخاعی

 

دوره نقاهت بعد از عمل تنگی کانال نخاعی

بهبودی پس از یک عمل جراحی معمولاً به تناسب اندام و سطح فعالیت قبل از جراحی بستگی دارد. برای تقویت سطح بهبودی بعد از جراحی ، ممکن است یک دوره فیزیوتراپی برای بهبود سطح فعالیت قبل از جراحی توصیه شود. به طور معمول ۴ تا ۶ هفته طول می کشد تا عملکرد طبیعی برقرار شود .

بعد از جراحی ، شما فوراً بهتر نخواهید شد و به مدت ۲ تا ۴ هفته از داروهای ضد درد استفاده خواهید کرد. پس از جراحی ، دستورالعمل هایی درباره نحوه نشستن ، برخاستن و ایستادن را از جراح خود دریافت خواهید کرد. مهلت دادن به بدن برای بهبودی مهم است ، بنابراین احتمالاً پزشک توصیه می کند فعالیت های خود را محدود کنید: به طور کلی ، کاری نکنید که ستون فقرات شما را بیش از حد تحریک کند.

 

مراقبت های بعد از عمل تنگی کانال نخاعی

شامل موارد زیر است:

بعد از جراحی هوشیار باشید. هرگونه مشکل – از جمله تب ، افزایش درد یا عفونت – را فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
برنامه درمانی پزشک خود را دنبال کنید
درست بنشینید و بایستید
بلند کردن را به درستی یاد بگیرید
به طور منظم ورزش کنید ( اما ابتدا با پزشک خود مشورت کنید)
از وسایل ورزشی مناسب استفاده کنید
رسیدن به وزن سالم و حفظ آن
غذاهای سالم بخورید (یک رژیم غذایی متعادل و کم چرب غنی از میوه و سبزیجات) و کلسیم کافی دریافت کنید
سیگار نکشید
از مصرف بیش از حد الکل اجتناب کنید
پیاده روی باعث تقویت عضلات کمر و پا می شود و به بهبود جراحی کمک می کند. با نظر پزشک می توانید پیاده روی کنید
شاید لازم باشد از کمربند طبی استفاده کنید. در این باره جراح حتما با شما صحبت خواهد کرد

مدیریت درد: مدیریت درد شامل استفاده از داروها و همچنین محدود کردن و اصلاح فعالیت ها برای جلوگیری از درد زیاد است. این دارو ها باید توسط جراح تجویز گردد و به هیچ عنوان بدون مشورت و سر خود دارو مصرف نکنید. زیرا مصرف برخی دارو ها می تواند روند بهبود را کند تر کند.

نتایج حاصل از جراحی برای اصلاح تنگی ستون فقرات معمولاً خوب است. به طور کلی ، ۸۰ تا ۹۰ درصد بیماران پس از جراحی ، از نتیجه جراحی راضی خواهند بود.

این مطلب چقدر مفید بود؟

برای امتیاز دادن به آن روی ستاره ها کلیک کنید!

میانگین امتیاز 3.9 / 5. تعداد آرا: 58

تاکنون رأی داده نشده ! اولین کسی باشید که این مطلب را ارزیابی می کنید

اگر این پست را مفید یافتید ...

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید!

بدون ديگاه

ارسال دیدگاه

error: Alert: Content selection is disabled!!